Thursday, June 09, 2005

Mida teha Amsterdamis? (Ajakiri DI)

Maailma kuulsaim lõbukants Amsterdam võrgutab pidevalt uusi „kliente“ - aastaaeg ei loe, kellaaeg ei loe, raha ei loe. Lennujaamast väljudes oled saabunud võimaluste maale.

Hollandi pealinna tõeline olemus ei avane mitte tema kanalites, caffeshop'ides, ööklubides ega Punaste Laternate tänaval. Amsterdam avaneb läbi inimeste. Sõida koos nendega trammis, istu nende kõrval pargis või hommikul kell 6 sillakäsipuul või vaata neile lihtsalt silma – alles siis hakkate aduma kuhu olete sattunud.

Kuidas kohale saada?

Lennukiga saab Amsterdami odavalt Tallinnast EasyJetiga või Riiast RyanAiriga. Easyjet lendab Berliini ning sealt saab edasi rongiga. Teine variant on lennata Tallinnast Londonisse ning sealt edasi Amsterdami. Hinnad mõlemal juhul umbes 1500 krooni edasi-tagasi.

Põhiline lõbustus – caffeshops

Amsterdami põhiliseks tõmbenumbriks on kuulsad caffeshop’id. Kesklinnas liikudes leidub neid praktiliselt igal sammul. Soovitav on valida mõni kuulsam ning rahulikum koht. Kõige mõnusam on kesklinnas asuv Dutch Flowers, milles vaikselt istudes ning kanepipläru kakkuvaid hollandi ärimehi vaadates, kaob igasugune reaalsus muu maailmaga. Erinevalt teistest shop’idest pakub see ultra soliidses kohas asuv kohvik ka klaasikese külma õlut ning tüki plaadikooki.

Kindlasti tuleks käia ka linna vanimas coffeshop’is „Bulldoogi juures“ (The Bulldog Palace). Tõeline peokoht, milles oma õhtut alustada. See asub muide endistes politseijaoskonna ruumides.

Mida teha naisega?

Lihtne. Kaks võimalust: saada naine randa või shoppama. Just nimelt, Amsterdamis on rand! Ja lisaks 9000 poodi. Kui su naine on naise nime vääriline siis kindlustab selline teguviis sulle umbes kolm päeva, et rahulikult Amsterdami vilju nautida. Poed on trendikad ja pakuvad kõike, mida hing ihaldab. Amsterdamis asub ka üks Euroopa suursugusemaid tarbimiskantse – ostutänav Kalverstraat.

Jumalate mäng jalgpall

Kui räägitakse Hollandist, siis tulevad paljudel esimesena silme ette oranže särke ja puukottasi kandvad hollandi vutifännid. Hollandi vutimeeskond ning selle fännid on ühed legendaarsemad maailmas. Kindlasti tasub vaatama minna Ajaxi mänge. Nimed Rud Gullit, Kluiwert, Davids ütlevad midagi ilmselt ka tõelise vutivõhikule. Ja pealegi: tee kenade hollandi neidude südamesse käib läbi vuti. Tunne seda mängu ning tee on valla!

Ööelu

Tulid Amsterdami puhkama? Hehe. Oled vales kohas! Isegi maailma rajumad klubilised ütlevad, et üks klubiöö Hollandis tundub, nagu sind oleks peksnud kaks madrust – üks rauast torujupi ja teine jalgratta ketiga. Nii karm on.
Klubisid on Amsterdamis palju. Hetke kõvemad biidid on hard house, Garage ja Techno. Samas leidub ka S&M klubisi ning 70date retro pindu. Üks klubi, mida igal juhul peab külastama, kannab nime Club More. See on arvatavasti kõige trendikam klubi Amsterdamis. Raske sisse pääseda, kuid kui ranged neegrid uksel on seljatatud, satud sa maailma, mida naudib enamik Hollandi kuulsustest ning trendi-inimestest.

Euroopa homode pealinn

Amsterdami peetakse kõige homosõbralikumaks linnaks maailmas. Homoparaadide virr-varr loob õhustiku, millest lihtsalt peab osa saama. Mõistagi ei pea sa ise selleks homo olema.

Ultraliberaalses Amsterdamis on kohaleidnud kõik erisused. Gay ning lesbi-community’d pole ennast äärelinna või keldritesse peitnud. Vähemused on oma olemuse üle uhked ning näitavad seda ka välja. Värvitud silmadega politseinik või küünelakiga rauapoe müüja on suhteliselt tavaline.

Punaste Laternate rajoon

Kui olete käinud Pariisi laternates, siis Amsterdam on klass käredam lõbukeskus. Rinnad on suuremad ja tädid lahkemad. Et koju jõudes meheuhkus küljest ei kukuks, tuleb kaitsevahendid kindlasti kaasas kanda.

Amsterdami Punaste Laternate rajoon asub suurel alal vanalinnas. Linnajagu on teenindanud kõiki lihalike vajadusi ja ihasid rohkem kui viis sajandit. See rajoon on segu kõikvõimalikest lõbuasutustest – pubidest, restoranidest ja coffeshopidest alustade ning litsimajade, ööklubide, pornokinode ja narkourgastega lõpetades. Tänavad tõmbavad ligi kiimas mehi, keda avatud akendelt erutavad kuumaksköetud kehad, mis varieeruvad siledatest noortest kaunitaridest krõmpsus vastumeelsete vanaemadeni.

Prostitutsioon on Amsterdamis legaalne ning riigi kontrolli all. Hoertjes ehk litsid on koondunud ametiühingutesse ning saavad riikliku tervisekaitset.

Ööbimine

Kuigi magamine on Amsterdamis üsnagi vastunäidustatud tegevus, peab vahel siiski patareisid laadima. Odavaid voodikohti võib leida noorte pansionitest, mis asuvad kesklinna lähedal. Samuti on linna äärealadel kämpingud, milles leidub palju maailmarändureid. Noorte pansionis saab kahe voodiga toa koos hommikusöögiga umbes 300 krooni eest.

’Kamers te Hur’ tähendab vabu renditavaid tube otse Punaste Laternate kvartalis. Hinnad on laes, kuid hind katab praktiliselt kõik mis hing ihaldab. (see võib minna punase märgi sisse Laternate teksti juurde)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home