Friday, July 15, 2005

Pangateenused kallimad kui Rootsis (Äripäev 15.juuli 2005)

Kahe Rootsi panga omanduses oleva Eesti suurpanga, Hansapanga ja Ühispanga mitmete teenuste hinnad on tunduvalt kõrgemad kui emapankades.
Erinevalt Rootsi emapankadest küsivad Eesti pangad teenustasu nii raha väljavõtmise kui ka mitmete ülekannete eest. Samuti on Eesti pankades kallim välismaksete tegemine.

Pankade esindajate sõnul sõltuvad kõrgemad ülekandehinnad välismaksete puhul Eesti pankades vahendajapankade teenustasudest. Kuna Eesti pankade välismaksete mahud on tunduvalt väiksemad võrreldes suure osa ülejäänud Euroopa pankadega, siis küsivad ka lepingulised partnerid tehingu pealt kõrgemat hinda.

SEB Eesti Ühispanga e-tehnoloogia ja operatsioonide divisjoni arvelduste osakonna juhataja Ringa Maripuu sõnul sõltub piire ületava makse hind makse saatmise kanalist. “Kuna välismaksete puhul on makse valuuta erinev kui Eesti siseriiklik valuuta, siis makse teostamiseks tuleb kasutada maksevahendajate ehk korrespondentpankade teenuseid. Need pangad küsivad maksete edastamise eest läbi nende panga ka hinnakirjajärgset teenustasu,” rääkis Maripuu.

“Eesti maksesüsteem, ka välismaksete puhul, on efektiivne, raha liigub kiiresti ning maksed on Euroopa kontekstis siiski odavad,” ütles Hansapank Eesti peadirektor Priit Põldoja. Põldoja lisas veel, et Euroopa Liidust väljapoole tehtavate maksete hinnad alanevad hetkel, mil Hansapank on täielikult ühinenud Swedbankiga ning saanud samasugused tingimused ning vahendajapankade teenustasud, kui seda on emapangal.

Välismaksete hinnad moodustuvad kolmest komponendist – panga sisemine kulu, edastamise ehk kanalikulu (kas kiir- või ekspressmakse) ja kolmandate pankade teenustasud.

"Raha liigub kiiresti ning maksed on Euroopa kontekstis siiski odavad. "
Priit Põldoja, Hansapank Eesti peadirektor


Euroopa Liidust väljapoole tehtavate maksete ja ülekannete hinnad ei ole hetkel reguleeritud. Ülepiirilised maksed on reeglina kallimad ja seda põhjusel, et võõras valuutas teise rahakeskkonda maksmisel on tarvis kasutada vahendajaid. Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhataja Sven Meimeri sõnul ei ole Eesti Pangal hetkel plaanis pankadele maksete eest võetavate teenuste osas ettekirjutusi tegema hakata, sest turumajanduslikul alusel tarvilike hindade kujunemiseks on konkurents Eesti pangandusturul piisavalt tihe.

“Üldjuhul on pankade hinnakujundus pankade enda otsustada, see tähendab, et iga konkreetse toote või teenuse hind kujuneb nõudmise ja pakkumise vahekorras,” lisas Meimer.
Rõivafirma Ilves Extra juhi Arvo Kivikase arvates võiks kõrgeid rahaülekandehindu alandada suurenev konkurents Eesti pangandusturul. “Kui turusituatsioon on selline, nagu ta on, ning konkurents puudub, siis saab sellist hinda ka küsida. Aga hinna pärast ükski ülekanne nüüd tegemata ei jää,” lisas Kivikas. Samas leidis ta, et pangateenused on üldse liiga kallid.


2007. aastal eurole üleminekuga hakkab Eestis kehtima ELi direktiiv, mis kehtestab uued hinnad nii riigisisestele kui ka riikidevahelistele ELi- sisestele maksetele. Direktiivi järgi ei tohi ELi-sisesed ülepiirilised maksed olla kõrgema hinnaga kui riigisiseselt tehtavad samasugused maksed. Sellest tulenevalt hakkavad Euroopa-sisesed ülekandehinnad langema ning ühtlustuma riigisiseste

0 Comments:

Post a Comment

<< Home