Sunday, July 17, 2005

Preatoni kandideerib Itaalias aasta ärimehe tiitlile (Äripäev 15.juuli 2005)

Eestis maksupettuse ning maksudest kõrvalehoidmise süüdistusega kohtu all olev Pro Kapitali omanik Ernesto Preatoni on oktoobris konsultatsioonifirma Ernst & Youngi poolt valitava Itaalia aasta ärimehe tiitli nominent.

Domina Vacanze ja Pro Kapitali omanik, ulatuslike teenete eest Eesti kodakondsuse saanud Preatoni kandideerib oktoobris kätteantavale 2005. aasta Itaalia aasta ärimehe tiitlile. Preatoni, keda veel mõned aastad tagasi peeti Eesti üheks mõjukamaks ärimeheks, ent kelle renomee põrmustus pärast ulatuslike maksukuritegude ilmsikstulekut, on seatud Itaalia aktsiabörsi eestkoste all väljaantava auhinna nominendiks tänu ulatuslikele teenetele Itaalia majanduse arendamisel.

Aukartust äratav on ka varasemalt tiitli võitnute nimekiri. Enamik neist on maailmas oluliste saavutustega silma paistnud Itaalia suurärimehed. Eelmisel aasta võitis tiitli Andrea Illy, maailmakuulsa kohvitootja ning espressomasina leiutaja Illy Caffe tegev­juht. Aasta enne seda pälvis auhinna maailma kolme suu­rima treeningvarustuse tootja Technogym asutaja ja omanik Nerio Alessandri. 2002 aasta Itaalia ärimeheks valiti jalanõutootja Geox asutaja Mario Moretti Polegato.

2001. aastal alustas maksupettuste uurimise keskus Preatoni vastu kriminaalasja ning süüdistas teda ja Pro Kapitali juhatust tehingute tegemises nn keelatud perioodidel enne ametlike tulemuste avalikustamist. Preatonit süüdistatakse ka tuludeklaratsioonide mitte esitamises ja valeandmete esitamises, mille tulemusel jäi maksudena laekumata 50,5 miljonit krooni.

Maksupettuse ilmsikstuleku hetkest on Preatoni side Eestiga jahenenud. Koos Preatoniga on kohtu all Pro Kapitali endine juht Aivar Pihlak ning sekretär Angeelika Annus. Süüdimõistmise korral ootab Preatonit kas rahatrahv või kuni aasta pikkune vabadusekaotus. Kohtuasja arutamine jätkub 13. septembril Tallinna linnakohtus.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home