Monday, July 25, 2005

Kampaania sõnavabaduse nime all (ÄP 25.juuli 2005)

Nädalavahetusel kleepisid Keskerakond ja Reformierakond Tallinna tänavatele välireklaamid, üritades sõnavabaduse kaitsmise sõnumi all äsja ärakeelatud poliitreklaami valimisteks tänavatele tagasi tuua.

Suure saladuskatte all aetud turunduskampaaniaga loodetakse avaldada õiguskantslerile mõju seadusemuudatuse tühistamiseks.

“Ei saa lasta tekkida situatsiooni, kus täna keelustatakse suured plakatid, kuid tulevikus võetakse sihiks trükiajakirjandus või televisioon,” põhjendas kampaania korraldamise vajadust Reformierakonna peasekretär Kristen Michal.

Linnapilti kaunistavad 3×6 meetrit suured plagud peaksid tõmbama tähelepanu praegu Eestis valitsevale situatsioonile, kus rünnaku alla on sattunud meedia- ja sõnavabadus, leiavad kaks erakonda.
“Tuleb seista vastu hiilivatele katsetele piirata sõnavabadust, nimetades seda nõukogulikult inimeste kaitsmiseks ebasoovitavate mõjude eest,” lisas Michal.


Mõlemad erakonnad kinnitavad kui ühest suust, et tegemist pole sügisese valimiskampaania avalöögiga, olgugi, et selline tunne jääb, eriti kui vaadata Keskerakonna traditsioonilist plakatikujundust.

Michal ütles veel, et Reformierakonna kampaania eesmärgid on pikemad kui ainult sellesügisesed valimised ning võitlevad üleüldse igasuguste vabaduse piirangute vastu, olgu selleks siis sõna- või valikuvabadus.

Teise kampaania eestvedaja, Keskerakonna peasekretär Kadri Must kinnitas, et kampaania eesmärk on survestada õiguskantslerit tegema kiirem otsus seoses 9. juunil vastuvõetud seadusemuudatusega. “Kampaania on aktsioon 9. juuni seadusemuudatuse vastu, mis on põhimõttetu, ebaaus ja diskrimineeriv. Ja ka ebatõhus. Põhimõtteks peab jääma, et igal valijal on võimalus võimalikult suure infohulga seest kaevata välja oma valik,” ütles Must.

Isamaaliidu avalike suhete juht Margus Tsahkna ütles, et on kampaaniaga kursis, kuid ei usu, et sellel on midagi pistmist otseselt sõnavabaduse kaitsmisega.

“Kampaaniat korraldavatel erakondadel on tehtud suured ettemaksed välireklaami pindadele ning nüüd on leitud mugav viis need ära kasutada,” nentis Tsahkna. Ta lisas, et sõnavabaduse ja muude vabaduste kaitse peab olema iga erakonna põhiväärtus kõigis tema tegemistes, mitte ainult ühe kampaania sisuks.

Suurt poliitilist reklaami tänavapildis keelustav seadusemuudatus võeti vastu 9. juunil. Selle vastu astusid tuliselt välja keskerakondlased Evelyn Sepp ja reformierakondlane Igor Gräzin, kes saatsid õiguskantslerile palve tunnistada seadusemuudatus põhiseadusega vastuolus olevaks. Õiguskantsler külmutas teema ning võtab selle vaatluse alla uuesti septembris. Poliitikute hinnangul võib siis aga hilja olla – valimised on juba oktoobris.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home