Monday, July 25, 2005

Pangad alandavad välismaksete hindu (ÄP 22.juuli 2005)

Hiljemalt pooleteise aasta pärast saab Euroopa Liidu siseselt raha üle kanda senisest tunduvalt odavamalt, sama hinnaga kui siseriikliku makse, lubavad Eesti suurpangad.

Jutt on nn euromaksetest, mis jäävad alla 12 500 euro ehk ca 200 000 krooni.
“Praegu turul olev EU makse, millel on kõikides Eesti pankades hinnaks 30 krooni, peab euro tulekul maksma samaväärset hinda praeguse siseriikliku maksega, milleks hetkel on SEB Eesti Ühispangas kolm krooni,” ütles Ühispanga arvelduste osakonna juhataja Ringa Maripuu.
Hansapank ei soovinud veel öelda, kui palju täpselt hind alaneb.

“Edaspidi on näha pigem euromaksete jätkuvat odavnemist kui riigisiseste maksete kallinemist, kuid konkreetsemaid hinnatasemeid on veel vara prognoosida,” lausus Hansapanga arveldustoodete osakonna juhataja Margit Peterson.

“Sampo Pank ei ole veel langetanud otsuseid, mis puudutavad riigisiseste ja Euroopa Liidu euromaksete hindade ühtlustamist. Kindlasti kavatseb Sampo Pank järgida euromakseid puudutavaid direktiive ning seadusandlikke akte ja lähtub hinnapoliitika kujundamisel turu konkurentsitingimustest,” ütles Sampo Panga operatsioonide divisjoni direktor Arvo Juhkami.
Nordea Panga turundusspetsialist Tauno Tõhk ütles, et praegusel hetkel lõplikku maksehinda ütelda oleks spekulatsioon ning lisas, et muutusi võivad põhjustada mitmed faktorid.
“Samal ajal toimuvad ka ettevalmistused eurole üleminekuks ning see toob endaga kaasa muutusi mitmetes süsteemides ja protseduurides, mis omakorda võivad tingida hinnamuudatusi,” lisas Tõhk.

Eesti suuremad kommerts­pangad SEB Ühispank ja Hansapank võtavad internetis pankade vahel tehtud ülekannete eest vastavalt 3 ja 6 krooni.

Euroopa Liidu sees on sama tehingu tegemine 30 krooni. Seda juhul, kui makse jääb alla 12 500 euro (ligi 200 000 krooni) ja kulud kaetakse pankade vahel võrdselt. EU makse tuli Eestis kasutusele 1. mail 2004.

Kui makse ületab 12 500 euro piiri või kus partnerpank ei kata kandekuludest oma osa, jääb kande hind Euroopa Liiduga liitumisele eelnenud tasemele ning maksab 400 krooni. Kui suureks jääb see teenustasu euroga liitudes, ei soovinud küsitletud neli panka prognoosida.
Uue nõude järgi peavad nii riigisisesed kui ka Euroopa Liidu sisesed maksed olema sama hinnaga, mille tulemusel alanevad välismaksete hinnad riigisiseste maksete tasemele.
Samm-sammuline hindade ühtlustamine sai alguse juba eelmise aasta 1. mail, mil Eestist sai Euroopa Liidu liige.

Hansapank ja Ühispank tõstsid siis Eesti-siseste maksete hinda, alandades samas pangasiseste maksete hinda, ning liikusid sellega ühtlustumise suunas.

Nordea Panga ja Sampo Panga klientidele on hetkel riigisisesed maksed tasuta ning hinnamuutused veel ees.

Sügisest kiirenevad pankadevahelised ülekanded

Eesti Pangas toimuva siseriiklike arveldussüsteemi ümberarendamise tulemusel hakkab alates sügisest pankade vaheline arveldamine, mis hetkel toimub kolm korda päevas, toimuma üheksa korda päevas, iga tunni aja tagant. Kliiringud toimuvad jätkuvalt ainult tööpäevadel.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home