Tuesday, August 02, 2005

Ehitisregister kolis X-tee portaali (Äripäev 25.07.05)

Ehitisregister kolis kiirete ja lihtsate päringute tarbeks X-tee andmevahetusportaali.
Alates 1. juulist on võimalik X-tee kodanikuportaali lisandunud nelja päringunupu ja kahe teatisenupu abiga saada vastuseid küsimustele endale kuuluvate vallasvara registreeringute, kinnistul asuvate ehitiste ning ehitisregistris asuvate dokumentide kohta. Seega on kogu info inimesele kuuluvate ehitiste kohta koondatud ühte kohta, kus selle kasutamine on turvaline ja lihtne.

“Kodanikule on X-tee kodanikuportaali kaudu tehtud lihtsamaks ehitisregistris oma andmete jälgimine ja andmeerinevuste ilmnemisel sellest riigiasutuste teavitamine,” märkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Kati Kõrbe.
Sisenemine X-tee portaali käib ID-kaardiga või internetipanga tunnustega.


Kõrbe lisas, et ehitusregistri X-teele viimine on tingitud praktilisest vajadusest jõuda informatsiooniga inimesteni. “Inimene ei tea tavaliselt, kust ja millist informatsiooni otsida, lisaks on iga süsteem erinev ning vajab kohanemist. X-teel on kõik andmed inimese vallasvara kohta juba valmis lahterdatud ning kasutamine lihtne ja kiire,” ütles Kõrbe ning märkis, et kõik, mis X-teel leidub, seda nii ehitiste kui ka muu kohta, on informatsioon, mida inimene peaks enese ja oma vara kohta teadma.

X-tee võimaldab esitada riigile teateid registris olevate andmete puudulikkuse või erinevuse kohta.

Internetipõhise ehitusregistri kasutuselevõtt 2004. aasta alguses ning selle siirdamine X-tee kodanikuportaali on lihtsustanud nii notarite tööd kui ka kergendanud kodanikele ehitistega seotud asjaajamist.

Registri keskmine kasutajate arv päevas on keskeltläbi 3000, ulatudes tööpäevadel tihti kuni 3900 inimeseni.

Uue registri kasutuselevõtt on andnud ka märgatavat tööjõukulude kokkuhoidu. Kui hooneregistri büroodes töötas 2003. aasta lõpus 128 inimest, siis praegu tegeleb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis ehitisregistri küsimustega kuus inimest.

Lähitulevikus plaanib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lisaks praegusele informatsioonile hakata registrisse kandma ka energiaauditite andmeid ja keskkonnamõjude hindamiste tulemusi.

X-tee on üleriigiline andmevahetuskiht, mille kaudu saab vaadelda andmeid suuremas osas andmekogude riiklikus registris registreeritud andmebaasides.

X-tee kaudu saab kontrollida oma andmete õigsust näiteks autoregistrikeskuse, maksu- ja tolliameti või haigekassa andmebaasides ja tellida Euroopa ravikindlustuskaarti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home