Tuesday, August 02, 2005

Folk toidab Viljandi ettevõtlust (Äripäev 01.08.05)

Viljandi Folgi fenomen jätab jõulise märgi nii Eesti kultuuri kui ka Viljandi ettevõtlusesse. Inimeste hulgad, kes ründavad kõrtse, majutusasutusi ja söögikohti, on nende nelja päeva jooksul kolossaalsed.

Statistika järgi suureneb folgipeo ajal Viljandi rahvaarv 20 000 inimese võrra ning tänu sellele suurenevad ka teenusepakkujate käibed ja kasumid. Kuu aega enne festivali algust olid broneeritud kõik Viljandi majutusasutused ning ligikaudsed turismitaludki andsid öömaja paljudele pidulistele.

Linnapea Malle Vahtra andis Viljandi neljaks päevaks piduliste käsutusse ning kinnitas, et tegemist on Viljandi tippsündmusega, mis on kasulik nii linnale kui ka selle inimestele. “Folgi ajal on Viljandis pidu, inimesi on palju, poodides on sabad ning kogu linnas on väga pidulik meeleolu,” ütles linnapea ning lisas, et kõik ettevõtted ootavad festivali.

Kui mujal on juuli suhteliselt vaikne, siis Viljandis lööb kasumigraafiku kõver juulis üles.
Viljandi Folk on kujunenud mõnusaks rahvaste paabeliks. Ka tänavu on külalisi Viljandi infopunkti teabe kohaselt kohale tulnud Hollandist, Austraaliast ja Jaapanist, lähiriikidest rääkimata.

Viljandi tänavatel on näha sadu rõõmsaid inimesi, kes südamerahuga jätavad oma teenitu meelelahutusasutustesse. Kõrtsid ja söömamajad on inimesi puupüsti täis, linnas ei leidu kohta, kus mahaistumiseks ruumi oleks. Enamik kõrtsipidajad ei saanud kommentaare jagada, puhtalt ajapuudusest, sest kliendid vajasid teenindamist.
Folgil ajaks on hotellid tõstnud tubade hindu, kohati kuni 40%. Kuid hotellipidajate sõnul see külastatavust ei vähenda. Kõrgemast hinnast olenemata on põhikülastajad eestlased. Linna südames asuva 80 inimest mahutava Grand Hotell Viljandi juhataja Hedli Kivilaan märkis, et broneerimine algas juba eelmise aasta festivali lõppedes ning praegu pole ühtegi vaba tuba.

Ka paljud kohalikud inimesed pakkusid pisikese tasu eest oma tühje tube ning aedu.
Kasu said ka põhiüritusega otseselt mitte seotud ettevõtted.

Näiteks ilusalongid on festivali ajal hinnas. Palju küsitakse võimalust värvida juukseid eredavärviliseks. Sama palju käiakse uurimas, kas saaks rõngastada naba, huult või kulmu. Laupäeval tekkis pärast mitmepäevast pidu suurem nõudlus peapesu järele.

Piia Vilu endanimelisest väikeloomakliinikust kinnitas, et peo mõju on tunda ka kliinikus. “Paljud on saabunud koos neljajalgsetega ning kliinikus käijaid on palju. Ostetakse peamiselt kaelarihmasid ja jalutuskette,” ütles Vilu.
Ainsad, kes suurt mõju teenistusele ei näinud, olid taksojuhid. Nemad nentisid, et tõsiseks sõiduks läheb alles õhtul, kui hakatakse puhkemajadesse liikuma.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home